marți, 30 octombrie 2007

Kit 11- Prieteni pentru Isus

5. Prieteni pentru Isus

Plănuire

Reconstituire

Invitare

Eveniment inaugural

Tranziţie

Evenimente

Noua grupă

Invitaţie

...P E N T R U I S U S

1. Scop:

Proiectul Prieteni pentru Isus îşi propune să le ofere tinerilor o strategie în vederea recâştigării prietenilor lor, care au părăsit între timp biserica, precum şi a unora dintre prietenii actuali (de la liceu sau facultate, dintre vecini, etc.).

2. Perioada:

Noiembrie 2007 – August 2008

3. Desfăşurarea etapizată a proiectului

În mod orientativ, fiecare fază poate dura o lună, însă rămâne la latitudinea fiecărei grupe cât de lungă va fi perioada consacrată fiecărei faze a proiectului şi chiar contopirea unora dintre ele.

A. Plănuire

Tinerii care doresc să se implice se organizează în grupe de “prieteni pentru Isus”.

Ei vor putea adapta sugestia de strategie oferită mai jos astfel încât aceasta să corespundă grupei şi situaţiilor concrete în care operează.

Ei se pot întâlni în prealabil în sesiuni de plănuire pentru a aduna idei şi a alcătui planuri concrete pentru toate etapele următoare (în această fază nu trebuie să fie neapărat elaborate în detaliu). Apoi, echipa de tineri şi pastorul prezintă acest plan bisericii locale şi explică membrilor rolul lor în diferitele etape ale desfăşurării proiectului.

B. Reconstituire

La acest nivel misiunea grupei este de a identifica tinerii care au participat cândva la biserică sau care au frecventat biserica când erau copii şi s-au îndepărtat între timp.

În momentul înscrierii unui nume în listă, acest nume este repartizat unui tânăr din grup (de preferinţă celui care a fost/este cel mai apropiat de persoana respectivă). Persoana căreia i-a fost repartizat un nume începe să se roage în special pentru el şi să adune cât mai multe informaţii cum ar fi:

- motivele încetării venirii la biserică;

- prietenii din biserică cu care încă păstrea ză legătura;

- posibilităţi de contact;

- orice informaţie poate fi de folos.

Se va încerca să se obţină aceste informaţii cât mai complete de la foştii sau actualii prieteni, de la rude precum şi de la alţi membri din biserică.

Membrii grupei continuă se se întâlnească pentru a se ruga pentru persoanele incluse pe listă şi pentru a comunica unii altora progresele făcute. În toată perioada de reconstituire, alte nume continuă să fie adăugate pe listă, până când aceasta devine (cât mai) completă.

La nivelul acestei etape continuă şi procesul de plănuire a etapelor următoare

C. Invitare

Pasul următor este contactarea tinerilor aflaţi pe lista grupei. Aceştia sunt invitaţi să participe la un anumit program (în termenii acestui plan a fost numit Evenimentul iniţial).

Cel mai firesc ar fi să se organizeze o „reuniune” care să permită o revedere prietenească. În funcţie de situaţiile concrete pot fi organizate reuniuni ale grupei de Şcoala de Sabat copii, a corului de copii, sau pur şi simplu a generaţiei „Z”.

Contactul poate fi iniţiat de către tânărul căreia i-a fost desemnat pe listă – eventual însoţit de alţ(i) tineri. Este de aşteptat ca primele reacţii să difere de la caz la caz. Unii tineri abordaţi vor fi entuziaşti că se crează o astfel de ocazie, deoarece au tânjit în sufletul lor după un pretext care să le permită să revină cu fruntea sus. Alţii vor fi reci şi chiar batjocoritori. Cei mai mulţi, însă, vor putea fi încadraţi între cele două extreme: vor fi surprinşi, rezervaţi sau încântaţi de ocazie. Echipa trebuie să fie pregătită pentru oricare dintre aceste reacţii iar anticiparea unui refuz nu trebuie să ducă la evitarea invitării altcuiva. Surprizele nu vor întârzia să apară.

În această etapă continuă procesul de plănuire a etapelor următoare, mai ales a Evenimentului iniţial şi a Tranziţiei.

E. Evenimentul iniţial

Evenimentul iniţial, (reuniunea) ar putea să dureze o singură zi însă, este preferabil să fie mai lungă, - un week-end sau chiar mai multe zile (eventual în perioada sărbătorilor de iarnă) pentru a permite refacerea anumitor legături.

Programul reuniunii ar putea să cuprindă ocazii de părtăşie şi discuţii, momente devoţionale, momente de recreere şi activităţi de cunoaştere, de formare a unităţii în grupă etc.

O alternativă ar fi participarea la un proiect social comun, cum ar fi organizarea unui grup de colinde pentru cămine de bătrâni. Toţi participanţii vor fi invitaţi la următoarele proiecte ale grupei, ocazii plănuite din timp şi descrise la etapa – Tranziţia.

În anumite situaţii, evenimentul iniţial poate fi organizat împreună cu o altă biserică locală ce desfăşoară acelaşi proiect.

F. Tranziţia

În această perioadă este de aşteptat ca o parte dintre cei care au participat la evenimentul iniţial să fie încântaţi şi să răspundă invitaţiei de a participa la alte întâlniri.

Aceste întâlniri, organizate din timp, pot fi întâlniri de părtăşie ale grupei, activităţi sociale şi recreative, discuţii sau activităţi organizate la biserică în Sabat.

Nu vor fi neglijaţi nici care nu au putut să participe la reuniune dar care au arătat interes pentru a se revedea cu foştii prieteni. Câteva dintre întâlniri sunt consacrate dezvoltării relaţiilor cu prietenii recâştigaţi şi (re)integrarii acestora în Biserică.

Ulterior atât vechii membrii cât prietenii recâştigaţi îşi vor concentra atenţia şi rugăciunea asupra unuia sau mai mulţi prieteni care nu Îl cunosc pe Dumnezeu. În acelaşi timp se plănuieşte o serie de evenimente speciale pentru a asigura un prim contact al acestora cu atmosfera dintr-o grupă de tineri adventişti.

F. Evenimente

Tipul de întâlniri, programe sau proiecte ale grupei la care pot participa noii prieteni este limitat doar de imaginaţia tinerilor din grup. Seminarile sau întâlnirile de părtăşie, excursiile sau activităţile ecologice, proiectele sociale sunt doar câteva dintre activităţile la care ar participa cu bucurie mulţi tineri care nu au mai vizitat biserica, dacă ar ştii despre ce e vorba. În acelaşi timp în biserica locală poate debuta un program pregătit de tineri, de exemplu Sabatul Tineretului. Posibilităţile sunt nenumărate. Acestea sunt ocazii foarte bune pentru cei care au revenit în grupă şi nu au început să frecventeze biserica, dar şi pentru cei care nu au luat niciodată contact cu aceasta.

G. Noua grupă

Iubirea şi slujirea altora aduce cu siguranţă roade. Dar chiar dacă nici un membru nou nu s-a ataşat grupei sau lucrurile nu au ieşit întocmai cum au fost plănuite, grupa nu mai este la fel. Este o grupă care a învăţat să mijlocească în rugăciune, să iniţieze contacte, să promoveze evenimente şi proiecte misionare;de aceea este o grupă nouă cu o nouă dinamică.

Activităţile trebuie gândite ca un echilibru între domeniile spiritual, social şi recreativ. Poate că de acum va creşte interesul şi faţă de proiecte ca: Adoptă o biserică mică, Studii biblice, TinSerV sau alte proiecte similare.

H. Invitaţie – Apel!

Pe parcurs toţi prietenii noi sunt invitaţi să trăiască pentru Isus (în grupă se studiază Biblia, iar tinerii sunt invitaţi să facă legământ cu Isus), iar cei care deja au ales să facă acest lucru să continue să trăiască pentru Isus, implicându-se în misiunea Sa. Un exemplu de implicare ar fi reluarea proiectului Prieteni pentru Isus, total sau parţial, în funcţie de răspunsul primei categorii de tineri abordate, astfel încât noi prieteni să se alăture grupei şi bisericii. Astfel se realizează o spirală care merge continuu în SUS, către CER, către ISUS.

Niciun comentariu: