marți, 30 octombrie 2007

Kit 2 - Tensiunea la blocuri

1b. Tensiunea la blocuri

  1. Obiective

- Îndrumarea celor consultaţi către un stil de viaţă sănătos, prin dialog şi oferire de literatură de sănătate.

- Oferirea de invitaţii la cluburile de sănătate şi alte manifestări în acest domeniu.

- Dezvoltarea unor relaţii care să solicite introducerea în domeniile de viaţă complementare sănătăţii.

  1. Locaţie şi Durată:

Apartamentele de blocuri sau casele particulare din localitate.

Acţiunea de bază se desfăşoară pe durata a 4 vizite (săptămânale).

  1. Descrierea proiectului:

1. Reprezentaţi ai grupurilor de voluntari vor contacta administaţia blocului pentru oferirea servicii medicale gratuite: (a) măsurarea presiunii arteriale şi (b) măsurarea procentului de grăsime.

2. Cu acordul administraţiei, se va afişa în scara blocului un „Anunţ”, cu 3-5 zile înaintea desfăşurării acţiunii.

3. Cu ocazia primei vizite la familiile primitoare, voluntarii în halate albe (ţinuta medicală este indispensabilă!)se efectuează cele 2 teste medicale şi se promovează principiile stilului sănătos de viaţă. Pentru cei cu tensiune mare, se recomandă eliminarea grăsimilor timp de 2 săptămâni, şi consumarea ceaiurilor corespunzătoare (păducel, etc...).

4. După 2 săptămâni se efectuează a doua vizită. După efectuarea testului de tensiune, se continuă discuţiile despre stilul de viaţa sănătos. Se evaluează rezultatele şi schimbările survenite, în funcţie de sfaturile date. Tot acum se oferă o revistă Viaţă şi Sănătate. Dacă ulterior locatarii arată interes pentru revistă, li se recomandă să-şi facă abonament.

5. La cea de-a treia vizită, după alte 2 săptămâni, pe lângă test şi discuţii, se oferă pliantul Cluburilor de sănătate.

6. A patra vizită poate fi poarta spre o relaţie durabilă. Se poate face o invitaţie pentru vizitări reciproce sau la diferite acţiuni împreună, chiar şi la seminarii spirituale.

Etape şi termene:

Recrutarea voluntarilor: 2 săptămâni.

Instruirea voluntarilor la nivelul zonei şi a bisericii locale: 4 săptămâni.

Concomitent: contactarea administraţiei blocului.

Derularea programului în cele 4 etape: 6 săptămâni.

Total: 12 săptămâni (~1 trimestru).

ATENŢIE: Proiectul poate fi repetat numai în condiţia în care:

a) voluntarii n-au reuşit să găsească persoane doritoare pentru o relatie de durată şi cu interes pentru o viaţă deplină; în consecinţă, voluntarii sunt liberi pentru noi contacte;

b) se înscriu noi voluntari în căutare de relaţii sociale.

  1. Resurse umane:

Persoane cu cel puţin o pregătire sanitară minimă: de la medici, asistenţi medicali, surori medicale şi până la infirmiere, vectori de sănătate, şi chiar şi tineri şi tinere care-şi pot însuşi tehnicile de testare şi cunoştinţele NEW START.

Se alcătuiesc echipe de 2 persoane, care-şi vor împărţi sarcinile (1 tensiune, 1 grăsime; alternativ, notează unul altuia rezultatele testelor).

Într-un bloc vor acţiona concomitent minim 2 echipe (adică 4 persoane), pentru suport, într-ajutorare şi augmentarea seriozităţii proiectului.

Echipele care acţionează în acelaşi bloc vor avea un singur responsabil de acţiune.

Organigramă:

1. Coordonatorul pe localitate (când sunt mai multe biserici): un medic.

2. Coordonatorul local: cadru sanitar capabil să-i motiveze şi să-i îndrume pe ceilalţi.

3. Responsabilii de acţiune.

  1. Resurse materiale (echipament) + Buget

Pentru personalul minim (2 echipe pentru acelaşi bloc/stradă):

1. 4 halate albe

2. 2 seturi „tensiometru + stetoscop” (acestea pot fi împrumutate)

3. 2 aparate de măsurat grăsimea (idem...)

4. Ideal ar fi să existe două cântare portabile şi două rulete pentru măsurarea înălţimii

5. Un număr suficient de reviste Viaţă & Sănătate

6. Cărţi de sănătate „New Start” pentru instruirea voluntarilor

7. 2 registre / caiete de evidenţă a cazurilor

  1. Regulament – contract:

(a) Unica motivaţie acceptabilă pentru voluntarul acestui proiect este iubirea dezinteresată pentru persoanele defavorizate care se dăruieşte prin slujire activă.

(b) O persoană nu poate activa ca voluntar decât cu recomandarea bisericii locale.

(c) În desfăşurarea lucrării sale, voluntarul nu va putea accepta (cu atât mai puţin: nu va pretinde şi nu va aştepta) nici o răsplată materială sau de alt gen în schimb.

(d) În tot timpul, şi mai ales în exerciţiul funcţiunii, voluntarul va fi conştient că reprezintă pe Dumnezeu care Se identifică cu cel nenorocit. În consecinţă, conduita lui va fi demnă, dar plină de amabilitate, respect şi smerenie.

(e) În timpul activităţii, voluntarul va purta halatul alb şi ecusonul.

(f) Voluntarul se îngrijeşte ca îmbrăcămintea personală şi uniforma lui să fie curate şi reprezentative.

(g) Voluntarii celor (minim) 2 echipe-surori abordează deodată acelaşi etaj. Faptul că pe palier se aud voci care discută conferă locatarului mai multă siguranţă.

(h) Dacă se deschid mai mult de 2 uşi concomitent, locatarii celorlalte apartamente vor fi rugaţi să aştepte până vor termina testele la primele 2 apartamente.

(i) Voluntarii intră câte doi în apartament, cu intenţia de a efectua testele în bucătărie (e un loc mai puţin vulnerabil). La invitaţia locatarului, se poate trece în sufragerie.

(j) Testele se vor lua cu seriozitate profesională. Se comunică rezultatele. Se identifică riscurile specifice, după care se pun întrebări stimulatoare, privind stilul de viaţă. Cu cât locatarii vor ascultaţi mai mult, cu atât mai trainică va fi comunicarea şi relaţia consecutivă.

(k) Se fac recomandări specifice, cu sugestii concrete, privind reducerea grăsimilor, exerciţiu fizic (ce...), abstinenţa de la tutun, etc...

(l) Se comunică data următoare când aceeaşi echipă va reveni, pentru repetarea testului.

(m) La a doua vizită, voluntarii se comportă ca cu nişte cunoscuţi. Este important ca înaintea intrării în temele de sănătate, să se discute despre ultimele 2 săptămâni: evenimente, mici reforme în obiceiuri, plăceri sau neplăceri survenite, etc... Apoi se trece la efectuarea testelor.

(n) Înmânarea revistei nu se face mecanic, ci cu explicarea valorii ei, sau prezentarea unor articole. La fel şi cu prezentarea pliantului cu Cluburile de sănătate. Prezentarea ofertelor se va face cu tact şi bun simţ fără a fi insistenţi sau cicălitori.

(o) În primele întâlniri, voluntarul va evita categoric orice formă de adresare religioasă sau de abordare a temelor biblice cu locatarii. El va urmări starea sănătăţii lor şi stabilirea de relaţii de încredere şi prietenie. Rugăciunea sau discuţiile pe teme biblice au loc doar între prieteni

(p) În primele 3 întâlniri nu se va aduce în discuţie domeniul spiritual decât numai dacă cel vizitat cere. În ultima întâlnire se pot prezenta diferitele Cluburi, printre care şi Sola Scriptura, RVS, SperanţaTV, etc...

(q) În cazul de refuz sau agresare verbală, voluntarul îşi va păstra politeţea şi calmul, şi va evita controversele prin tăcere amabilă.

(r) Nu va fi ascunsă identitatea religioasă, atunci când locatarii întreabă cu o atitudine pozitivă. Acest lucru se va evita atunci când cei care întreabă manifestă un spirit de ceartă.

(s) Voluntarul va avea asupra lui un nr. suficient de pliante, pe care le va putea oferi binevoitorilor care se arată interesaţi de subiectul abordat.

(ş) Modul de adresare iniţial va suna aproximativ astfel:

- Bună ziua / Sărumâna. Ma numesc (Ne numim)..., şi venim în cadrul proiectului care a fost anunţat de joi (...) „Sănătate pentru inima ta”. Proiectul este avizat de DAS de la primărie (...?). Vă oferim în mod gratuit unele servicii medicale. Doriţi să vă luăm tensiunea şi procentul de grăsime?

(t) Voluntarii şi coordonatorii vor păstra confidenţialitate cu privire la datele privind sănătatea locatarilor.

(ţ) Voluntarii vor participa la întâlnirea lunară a echipelor cu coordonatorul. Cu acea ocazie, vor da coordonatorului local un raport despre activitatea lor.

(u) Orice problemă sau suspiciune va fi raportată imediat coordonatorului, pentru rezolvarea ei eficientă.

(v) La începutul activităţii sale cca. 2 luni, voluntarul semnează un contract solemn cu Hristos, reprezentat prin biserica Sa, că va duce lucrarea încredinţată la bun sfârşit. La sfârşitul celor 2 luni, el va putea un nou contract pentru o perioadă următoare.

(x) Proiectul nu va fi reluat dacă aceasta presupune renunţarea la contactele anterior stabilite sau neglijarea persoanelor interesate. Voluntarii vor investi timp şi suflet în relaţiile pe care le-au stabilit deja, urmărind stabilizarea interesului pentru cauza bună.

(y) Încălcarea oricărui punct din prezentul regulament va conduce la descalificarea voluntarului şi la îndepărtarea lui din proiect.

  1. Instruire

1/ Voluntarii vor fi introduşi în datele generale ale proiectului de către coordonatorul de proiect, care poate fi un medic sau asistent medical.

2/ Voluntarii vor fi instruiţi (a) teoretic, despre principiile de bază ale sănătăţii; şi (b) practic, prin exersarea testelor medicale.

Instruirea include şi (c) studierea unor cărţi despre New Start.

La sfârşitul perioadei de instruire va avea loc o dezbatere-test de verificare a cunoştinţelor şi câteva simulări de testări şi discuţii cu locatari virtuali.

  1. Plan de promovare internă

Pastorul prezintă în comunitate programul şi apelează la voluntari. Separat, pastorul şi cei delegaţi de el apelează personal la cadrele medicale din comunitate precum şi la tineri/tinere capabile pentru această lucrare.

Cei doritori vor fi chemaţi să participe la întâlnirea stabilită. Atunci li se va înmâna „contractul” pe care aceştia îl vor preda, semnat, coordonatorului local.

  1. Plan de promovare externă

Prin contactare personală a preşedintelui/administratorului de bloc.

Prin afişe lipite la scara blocului.

  1. Evaluare

Coordonatorul local va ţine evidenţa şi va raporta numărul persoanelor care au făcut progrese în domeniul sănătăţii (nr. celor care au schimbat stilul de viaţă); numărul persoanelor interesate pentru diferite programe specifice: sociale, sanitare sau spirituale, la cluburi de sănătate, la seminarii publice...; cât şi numărul de relaţii profunde ce au fost stabilite cu ocazia derulării proiectului.
Va exista o colaborare strânsă dintre coordonatorul proiectului Tensiunea la blocuri şi coordonatorul misionar al comunităţii.

Este disconfortant să-ţi intre în locuinţă 3 persoane străine străine deodată. Două se acceptă mai uşor.

Niciun comentariu: