marți, 30 octombrie 2007

Kit 7 - Biblioteca mobila

1g. Biblioteca mobilă

  1. Obiective specifice:

a) Promovarea cărţilor oferite de editura Viaţă şi sănătate

b) Oferirea de informaţii despre un stil de viaţă sănătos

c) Facilitatea accesului la informaţii pentru cei fără posibilităţi financiare

d) Stabilirea de relaţii de prietenie care să conducă pe cei doritori la Hristos

2. Descrierea amănunţită a acţiunilor (etape + termene):

(A) Etapa de pregătire:

a. Organizarea şi dotarea bibliotecii mobile din comunităţi cu cel puţin trei titluri de cărţi de sănătate, câteva cărţi pentru copii şi adolescenţi şi cu cinci titluri de cărţi spirituale. Din fiecare titlu se vor cumpăra cel puţin 5 exemplare, sau numărul corespunzător celui al voluntarilor înscrişi. De asemenea, se va alcătui un stoc de reviste misionare (Viaţă + Sănătate şi Semnele Timplului)

b. Pregărirea de fişe de împrumut.

c. Preluarea eventualelor date şi adrese de la acţiunile anterioare de colportaj

c. Recrutarea voluntarilor şi semnarea contractului + regulamentul

d. Dotarea şi instruirea voluntarilor (1 săptămână). Voluntarii vor purta ecusoane la vedere, cu numele asociaţiei (ASEF) şi prenumele lor.

(B) Etapa de desfăşurare:

e. Desfăşurarea activităţii: vizitare săptămânală (de preferat duminica, sau în cursul serilor), cu completarea fişelor de împrumut. Voluntarii vor merge doi câte doi în acelaşi bloc şi pe acelaşi palier, şi se vor susţine unul de altul.

Se vor da mai întâi (a) cărţile de sănătate şi pentru copii / tineret, apoi (b) cărţile spirituale?

f. În cele din urmă, se vor da taloane pentru studii biblice Sola Scriptura sau se va împărţi chiar primul studiu din Seminarul „Există Speranţă”.

Adresele celor interesaţi se vor scrie într-un registru de evidenţă a persoanelor doritoare. Vor urma seminariile de cămin sau prin corespondenţă.

  1. Resurse umane: minimum 4 persoane, în echipe de câte 2.
  2. Regulament:

(a) Unica motivaţie acceptabilă pentru voluntarul acestui proiect este iubirea dezinteresată pentru semeni.

(b) Voluntarii vor avea recomandarea bisericii locale.

(c) În desfăşurarea lucrării sale, voluntarul nu va putea accepta (cu atât mai puţin: nu va pretinde şi nu va aştepta) nici o răsplată materială sau de alt gen în schimb.

(d) În tot timpul, şi mai ales în exerciţiul funcţiunii, voluntarul va fi conştient că reprezintă pe Dumnezeu. În consecinţă, conduita lui va fi demnă, plină de amabilitate şi respectuoasă.

(e) În timpul activităţii, voluntarul va purta o ţinută reprezentativă şi ecuson.

(f) Voluntarii vor aborda aceleaşi etaje. Faptul că pe palier se aud vocile colegului care discută cu vecinul conferă locatarului mai multă siguranţă.

(g) Dacă se deschid mai mult de 2 uşi concomitent, locatarii celorlalte apartamente vor fi rugaţi să aştepte până vor termina ofertele la primele 2 apartamente.

(h) Voluntarul va intra în apartament doar la invitaţia locatarului. Voluntarul va stărui să rămână în hol, şi va ceda doar în urma insistenţelor gazdei. Va refuza însă să intre în dormitoare.

(i) Înmânarea cărţilor sau a revistelor nu se face mecanic, ci cu explicarea tematicii sau prezentarea unor articole. Prezentarea ofertelor se va face cu tact şi bun simţ fără a fi insistenţi sau cicălitori.

(j) Se completează fişele, şi se comunică data următoare când aceeaşi echipă va reveni, pentru recuperarea cărţilor împrumutate şi oferirea de noi cărţi.

(k) La a doua vizită, voluntarii se comportă ca cu nişte cunoscuţi. Este important ca înaintea deschiderii genţii cu cărţi, să se discute despre evenimentele din zilele cât nu s-au văzut.

(l) Voluntarul va evita orice formă de adresare religioasă sau de abordare a temelor biblice cu locatarii, decât la solicitarea cititorilor, şi numai după a doua vizită, când se consolidează relaţii de prietenie. Rugăciunea sau discuţiile pe teme biblice au loc doar între prieteni.

(m) În întâlnirile de mai târziu, pe lângă pliantele Sola Scriptura, se pot prezenta diferitele Seminarii şi chiar Cluburi, dacă acestea există...

(n) În cazul de refuz sau agresare verbală, voluntarul îşi va păstra politeţea şi calmul, şi va evita controversele prin tăcere amabilă.

(o) Nu va fi ascunsă identitatea religioasă, atunci când locatarii întreabă cu o atitudine pozitivă. Acest lucru se va evita atunci când cei care întreabă manifestă un spirit de ceartă.

(p) Voluntarul va avea asupra lui un nr. suficient de pliante, pe care le va putea oferi binevoitorilor care se arată interesaţi de subiectul abordat.

(q) Modul de adresare iniţial va suna aproximativ astfel:


- Bună ziua / Sărumâna. Ma numesc (Ne numim)..., şi venim în cadrul unui proiect ASEF de bibliotecă cu împrumut la domiciliu. Dacă sunteţi doritor, vă putem oferi cărţi despre sănătate, cărţi pentru copii şi adolescenţi, şi cărţi pe teme spirituale. Aţi dori să le vedeţi?

(r) Voluntarii vor raporta cel târziu trimestrial despre rezultatul lucrării lor. Coordonatorul lucrării misionare din comunitate va înscrie numele şi adresa celor interesaţi în registrul anume pregătit.

(s) Voluntarul bibliotecii mobile va lucra nu mai mult de 2 luni. La începutul activităţii sale, voluntarul semnează un contract solemn cu biserica, angajându-se că va duce lucrarea încredinţată la bun sfârşit. La sfârşitul celor 2 luni, şi după o perioadă de pauză (2-8 luni) el va putea semna un nou contract pentru o perioadă de alte două luni.

(t) Biblioteca mobilă nu va funcţiona non-stop, ci numai până la strângerea suficientelor adrese de persoane interesate care doresc seminarii în familie sau în grup.

(u) Încălcarea oricărui punct din prezentul regulament va conduce la descalificarea voluntarului şi la îndepărtarea lui din proiect.

  1. Instruire: condusă de Coordonatorul local

cuprinde: (a) Expunerea proiectului; (b) Atitudinea voluntarului; (c) Formule de adresare; (d) Greşeli de evitat; (e) Obstacole şi soluţii; (f) Regulamentul şi contractul.

  1. Evaluare:

Se face regulat, cel puţin la două luni, pe baza:

- raportului verbal de activitate

- fişelor de bibliotecă

Niciun comentariu: