marți, 30 octombrie 2007

Kit 3 - De la mana la mana

1c. De la mână la mână

  1. Obiective:
    1. Asigurarea nevoilor urgente de hrană, îmbrăcăminte, obiecte de uz casnic şi personal
    2. Facilitarea accesului la obţinerea unor drepturi şi servicii comunitare
    3. Stabilirea de relaţii de bună colaborare cu oficialităţile
    4. Identificarea potenţialilor interesaţi pentru slujire şi mântuire
    5. Îndrumare socio-profesională şi morală

Strategia:

1) Stabilirea protocolului cu D.A.S. de la primării

2) Anchetă socială pe teren

3) Contactarea populaţiei donatoare + Colectarea de bunuri

4) Distribuire specifică

5) Consiliere personală

  1. Planul de execuţie:

Locaţia: Zona de influenţă a fiecărei biserici locale

  1. Descrierea acţiunilor:

1/ Etapa de pregătire:

a - Recrutare de voluntari & semnarea contractului + regulament (1 săptămână)

b- Instruirea volountarilor – (1 săpt.). Concomitent:

c- Contactarea oficialităţilor + acreditarea voluntarilor.

e- Ancheta socială (2 săptămâni)

f- Contactarea populaţiei donatoare (administraţiei de bloc)

g- Distribuirea bunurilor. Contactarea donatorilor se va face o duminică pentru anunţarea colectei de peste o săptămână, timp în care donatorii pot decide ce să dea pentru săraci.Colectarea şi distribuirea se va face următoarea duminică. Apoi, a treia duminică se contactează din nou donatori, dar din altă zonă, iar duminica a patra se vor colecta şi distribui ajutoarele.

h- Consiliere repetată (2 săptămâni)

  1. Resurse umane:

2 echipe x 4/6 voluntari – lucrând câte o serie alternativ.

  1. Resurse materiale (pt. 1 comunitate):

Consumabile + echipament: 1) formulare de „primire-predare”

4) certificat de donator

5) formulare de raport către primărie

6) registru de adrese (a) săraci; (b) donatori voioşi

8) auto-remorcă

9) veste inscripţionate

11) Ecusoane

12) Saci de colectare inscripţionaţi

13) Caiet evidenţă bunuri

6. Regulamentul + contractul

(a) Unica motivaţie acceptabilă pentru voluntarul acestui proiect este iubirea dezinteresată pentru persoanele defavorizate care se dăruieşte prin slujire activă.

(b) O persoană nu poate activa ca voluntar decât cu recomandarea bisericii locale.

(c) În desfăşurarea lucrării sale, voluntarul nu va putea accepta (cu atât mai puţin: nu va pretinde şi nu va aştepta) nici o răsplată materială sau de alt gen în schimb.

(d) În tot timpul, şi mai ales în exerciţiul funcţiunii, voluntarul va fi conştient că reprezintă pe Dumnezeu care Se identifică cu cel nenorocit. În consecinţă, conduita lui va fi sobră dar plină de amabilitate, politeţe şi smerenie.

(e) În timpul activităţii, voluntarul va purta uniforma (vesta şi ecusonul).

(f) Voluntarul se îngrijeşte ca îmbrăcămintea personală şi uniforma lui să fie curate şi reprezentative.

(g) Voluntarul va evita să intre în casa celui solicitat, decât la invitaţia expresă a donatorului şi cu ştirea membrilor echipei sale.

(h) Voluntarul va evita orice formă de adresare religioasă sau de abordare a temelor biblice cu locatarii necunoscuţi. El va urmări ajutorarea necăjiţilor şi stabilirea de relaţii de încredere şi prietenie. Rugăciunea sau discuţiile pe teme biblice au loc doar între prieteni.

(i) În cazul de refuz sau agresare verbală, voluntarul îşi va păstra politeţea şi calmul, şi va evita controversele prin tăcere amabilă.

(j) Nu va fi ascunsă identitatea religioasă, atunci când locatarii întreabă cu o atitudine pozitivă. Acest lucru se va evita atunci când cei care întreabă manifestă un spirit de ceartă.

(k) Modul de adresare va cuprinde elementele de mai jos:

A - „Bună ziua / Sărumâna. Ma numesc (Ne numim)..., voluntar(i) ASEF. În colaborare cu DAS a primăriei, desfăşurăm acţiunea „De la mână la mână”, prin care colectăm orice fel de bunuri materiale folosite sau care vă prisosesc, în favoarea persoanelor extrem de sărace. Colectăm: de la produse alimentare (cartofi, o bucată de pâine, un borcan de zacuscă sau gem) sau obiecte de bucătărie (tacâmuri, farfurii) – până la haine şi aparatură de uz casnic (fier de călcat, maşină de spălat veche). Astăzi doar facem apelul, dar colectarea lor va avea loc duminica viitoare (sau ziua stabilita de grup: ...). Atunci donatorii vor fi invitaţi să vină cu noi la distribuirea bunurilor, ca să se bucure de bucuria săracilor din preajmă. Aveţi astfel de articolele care vă prisosesc? Vă mulţumim anticipat în numele lor. Aveţi aici şi un pliant care vă descrie mai detaliat proiectul nostru, precum şi alte proiecte umanitare. La revedere şi vom reveni peste o săptămână (sau ziua respectivă).”

B - Bună ziua / Sărumâna. Suntem agenţii ASEF şi ai primăriei (DAS). Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, astăzi am venit să colecăm bunurile care vă prisosesc şi să le ducem la famiile nevoiaşe de pe listă. Apreciem foarte mult dărnicia dv. Dacă aveţi timp, vă invităm să ne însoţiţi până acolo şi să le dăruiţi personal beneficiarilor. Vom reveni peste câteva luni, şi dacă între timp veţi mai strânge câte ceva, vom fi bucuroşi de ajutorul dv...

(l) După caz, voluntarul poate solicita pe locatarul binevoitor să anunţe şi pe vecinii săi absenţi (apartamentele care n-au deschis uşa) despre proiect, pentru o eventuală implicare şi a acelora în ziua colectei.

(m) Voluntarul va înregistra în faţa donatorului toate bunurile pe care le preia de la acesta.

(n) Ajutoarele se împart în aceeaşi zi în care se colectează. Nu se reţine nimic şi nici nu se depozitează. Excepţiile se rezolvă de către coordonator.

(o) Livrarea bunurilor se face contra semnătură şi a datelor din buletin.

(p) Coordonatorul local va prezenta regulat foaia de raport către primărie.

(r) Voluntarul va da raport despre activitatea sa responsabilului de echipă sau coordonatorului local.

(s) Orice problemă sau suspiciune va fi raportată imediat coordonatorului, pentru rezolvarea ei eficientă.

(t) Voluntarii şi coordonatorii vor păstra confidenţialitate cu privire la datele obţinute în ancheta socială.

(u) La începutul activităţii sale de 2 luni, voluntarul semnează un contract solemn cu biserica că va duce lucrarea încredinţată la bun sfârşit. La sfârşitul celor 2 luni, el va putea un nou contract pentru perioada de după cele 2 luni următoare.

(v) Încălcarea oricărui punct din prezentul regulament va conduce la descalificarea voluntarului şi la îndepărtarea lui din proiect.

  1. Instruirea voluntarilor.

Va cuprinde:

- 1 întâlnire de instruire pentru: (a) Expunerea proiectului; (b) Atitudinea voluntarului; (c) Formule de adresare; (d) Greşeli de evitat; (e) Obstacole şi soluţii; (f) Regulamentul şi contractul.

- 1 sesiune de practică: Efectuarea unui sondaj al proiectului, din casă în casă. Sondajul se va efectua la adresele primite de la primărie, cât şi la adresele de oameni sărmani primite de la membrii bisericii. El va înscrie: Numărul de persoane, sexul, vârsta, condiţia de sănătate şi datele fizice (pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte), venitul familiei, nevoile stringente (a) alimentare; (b) vestimentare; (c) de dotări mobiliare şi de echipamente casnice.

  1. Evaluare

Se face după fiecare serie, pe baza următoarelor instrumente:

(1) Centralizatorul (un registru) Fişelor de raport destinate pt. primărie. (O fişa de raport conţine patru rubrici: 1= nr. de persoane donatoare; 2= cantităţile aprox. de bunuri; 3= lista nominală a beneficiarilor din lista dată de primărie; 4= Adrese noi găsite.)

(2) Anexa listei nominale cu „donatorii forte” (include nume, adresă, telefon). Aceştia pot fi contactaţi pentru acte de binefacere ulterioare şi variate.

(3) Anexa listei cu persoanele interesate pentru proiecte spirituale (cuprinde la fel).

Dintre donatori se vor găsi persoane dornice să însoţească pe voluntari la faţa locului şi să distribuie împreună materialele. Aceştia reprezintă persoanele cele mai pregătite de Duhul lui Dumnezeu pentru o relaţie mântuitoare. Relaţia cu aceştia trebuie cultivată şi dezvoltată cu grijă, până la realizarea apropierii depline de Dumnezeu. Cea mai bună cale de apropiere este continuarea implicării lor şi în alte proiecte de ajutorare ale bisericii, astfel încât să cunoască biserica şi se se identifice cu ea.

Niciun comentariu: